Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πληροφορίες για το Εργαστήριο Αναγεννητικής Γεωργίας και Διαχείρισης Γης

Οι "Φίλοι του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» και το permaculture-greece.org έχουν τη χαρά να φιλοξενήσουν τον Ντάρεν Τζ. Ντόχερτυ (Darren J. Doherty) στον Απηγανιά της Κρήτης, στις 24-26 Οκτωβρίου 2014, για ένα εργαστήριο με θέμα την αναγεννητική γεωργία, ιδανικό για επαγγελματίες και επιστήμονες της γης αλλά και ερασιτέχνες: για αγρότες, κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες και διαχειριστές γης, επιστήμονες και ερευνητές της γης και των φυσικών πόρων, σχεδιαστές τοπίου, αλλά και για οποιονδήποτε ασχολείται και ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη φροντίδα και τη διαχείριση της γης, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εκτάσεων, είτε πρόκειται για το περιβόλι δίπλα στο σπίτι, τον ελαιώνα ή τον οπωρώνα ή για την έκταση γης που παραμένει ανεκμετάλλευτη στο χωριό ή για τη γη με την οποία ασχολείστε επαγγελματικά. Το εργαστήριο αφορά όλη την Ελλάδα, όλη τη μεσογειακή γειτονιά μας και κάθε περιοχή στον κόσμο με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτό το πρακτικό εργαστήριο Ανοιχτής Συμβουλευτικής και Σχεδιασμού των Regrarians είναι ένα δυναμικό πρόγραμμα 3 ημερών σχεδιασμένο έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να πάρουν άμεσα μέρος στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μια ολοκληρωμένης γεωργικής επιχείρησης. Ο Αυστραλός Ντάρεν Τζ. Ντόχερτυ είναι ένας από τους πιο διάσημους και έμπειρους σχεδιαστές αγροκτημάτων στο κόσμο, με συμβουλευτική, σχεδιαστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα από την Παταγωνία ως το Βιετνάμ και από την Αυστραλία ως την Ισπανία.

Ο Ντάρεν θα εξηγήσει στους συμμετέχοντες τη διαδικασία 10 βημάτων που ακολουθεί η Πλατφόρμα των Regrarians και καλύπτει μεθοδικά όλα τα στοιχεία σχεδιασμού της γης, καθώς και τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης. Εν ολίγοις, αυτό το εργαστήριο θα είναι πολύ χρήσιμο και λειτουργικό για όλους τους παραγωγούς και τους διαχειριστές γης, τόσο για την ίδια την παραγωγή όσο και για τον σχεδιασμό της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και τον σχεδιασμό του τοπίου.

Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη διαδικασία που απαιτείται για μία εκ νέου εκκίνηση της γεωργικής τους επιχείρησης και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν συμβουλές και πολύτιμες πληροφορίες για τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο καθένας. Το εργαστήριο προσφέρει μια βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμη σε οποιαδήποτε τοποθεσία και συνθήκη.

Ο Απηγανιάς, η περιοχή που θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο, είναι ένα δημόσιο κομμάτι γης 5000 στρεμμάτων, που εμφανίζει όλα τα περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν αυτή τη γωνιά της γης: ξηροθερμικό κλίμα που προσεγγίζει ολοένα το κλίμα της Μέσης Ανατολής, σοβαρή διάβρωση του εδάφους εξαιτίας της υπερβόσκησης, της φωτιάς και της ελλειμματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων, περιβαλλοντική πίεση από τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές και μια συνολική υποβάθμιση του εύθραυστου οικοσυστήματος.

Οι "Φίλοι του Απηγανιά" είναι μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι μια άλλη μορφή ανάπτυξης είναι δυνατή, τέτοια που να αναγεννά τα φυσικά οικοσυστήματα όσο και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Πιστεύουν ότι αυτό είναι εφικτό, χωρίς έργα πολλών εκατομμυρίων, αλλά με τη βαθιά κατανόηση των διεργασιών της φύσης και με τις σύγχρονες καινοτόμες προσεγγίσεις που υπερβαίνουν τη συμβατική αγροτική διαχείριση, όπως αυτή των Regrarians αλλά και άλλων ομάδων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Κρίνουμε απαραίτητο να φέρουμε αυτή τη γνώση για την Ελλάδα και, όπως το θέτει ο Ντάρεν, να κάνομε μια σοβαρή προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν. Έτσι, έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί ένα βοτανικό πάρκο στην περιοχή, που θα φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη φυτών από την πλούσια Κρητική χλωρίδα, δίνοντας έμφαση στις πρακτικές αναγέννησης της γης, παίζοντας ενημερωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργώντας ένα παράδειγμα ολιστικής διαχείρισης γης στη Μεσογειακή γειτονιά μας. Έχουμε συνείδηση ότι αυτό δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη σε δημόσιους πόρους, σπάνιους στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά με την οικοδόμηση ενός στιβαρού μοντέλου διαχείρισης που θα οδηγήσει στην αυτάρκεια του εγχειρήματος, και σε αυτόν τον τομέα επίσης η προσέγγιση Ντάρεν μπορεί να είναι πολύτιμη.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν Πλατφόρμα των Regrarians και τη διαδικασία σχεδιασμού του Ντάρεν, μέσα από το πρώτο μέρος του εργαστηρίου, που θα είναι Ανοιχτή Συμβουλευτική για το συγκεκριμένο έργο, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο όραμα για το μέλλον της περιοχής. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε ομάδες, θα αναλύσουν τις δικές τους προκλήσεις στη διαχείριση της γης τους και θα συζητήσουν λύσεις που θα προταθούν από τον Ντάρεν αλλά και από τους άλλους συμμετέχοντες. Στο πρακτικό μέρος του εργαστηρίου θα διερευνηθούν οι πραγματικές τοπικές ανάγκες και θα αναλυθούν πρακτικές και προσεγγίσεις για τη βελτίωση της παραγωγής και τη συνολική θωράκιση της γης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δουλειά στο πεδίο, που, ανάμεσα στ' άλλα θα επικεντρωθεί στην κατανόηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού συστημάτων νερού για τη βελτιστοποίηση της συγκράτησης και της χρήσης του νερού, στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι χωματουργικές εργασίες με στόχο τη συλλογή νερού, στο περίφημο σύστημα άροσης Keyline καθώς και σε άλλα πρωτοπόρα καλλιεργητικά συστήματα.

Εν ολίγοις, αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσει τις διάφορες πλευρές της ολιστικής διαχείρισης της γης, πρακτικές προγραμματισμού και διαχείρισης, χωροθέτηση των διαφόρων στοιχείων της ανθρώπινης κατοικίας και των υποδομών, όπως επίσης και παραγωγικά συστήματα βόσκησης, οπωρώνων, βοσκοτόπων και δάσους στο ξηροθερμικό κλίμα της Μεσογείου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΡΕΝ ΝΤΟΧΕΡΤΥ 

Ο Ντάρεν Τζ. Ντόχερτυ είναι αγρότης πέμπτης γενιάς από το Μπέντιγκο της Αυστραλίας. Σχεδιαστής, συγγραφέας και εκπαιδευτής, έχει διδάξει πάνω από 190 σεμινάρια και εργαστήρια Αναγεννητικής Γεωργίας και Ζωής, σε περισσότερα από 12.000 άτομα από το 2001, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 Σεμιναρίων Σχεδιασμού Permaculture (Permaculture Design Certificate Courses), καθώς και σειρές σεμιναρίων για το Σχεδιασμό Keyline ®, την Ανθρακοδεσμευτική Γεωργία, την Οικονομία του Άνθρακα, το σύστημα RegenAG ® και των Regrarians ® σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ωκεανία. Ο Ντάρεν έχει επίσης ολοκληρώσει σχεδόν 2000 σχέδια ανάπτυξης γης από το 1993 σε 47 χώρες και είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως πρωτοπόρος στα κινήματα της Αναγεννητικής Γεωργίας και της Permaculture.

Ο Ντάρεν έχει εκτεταμένη εμπειρία σε όλο τον κόσμο στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση έργων καθώς και στην εκπαίδευση. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει εστιάσει στην ανάπτυξη μεγάλων εκτάσεων προς το δρόμο της αναγέννησης και της κερδοφορίας, ένας τομέας ανάπτυξης που πολύ συχνά παραβλέπεται. Αυτή η ευρεία εμπειρία του του έχει δώσει διεθνή φήμη και μία ζηλευτή οσο και εκτεταμένη δικτύωση που ενσωματώνει πολλούς επιστημονικούς κλάδους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί από τους 12.000 και πλέον αποφοίτους των σεμιναρίων του Ντάρεν βρίσκονται στην αιχμή του κινήματος για την αναγεννητική γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Ο Ντάρεν είναι ο δημιουργός της πλατφόρμας Regrarians, η οποία περιγράφει μια στρατηγική και ορθολογική διαδικασία για την ανάπτυξη αναγεννητικών γεωργικών συστημάτων. Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας είναι μια άλλη του καινοτομία, που ονομάζεται «IntegriPasture», και η οποία παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης σε χορτολιβαδικά συστήματα με πολλά είδη φυτών, όπου η επεξεργασία, η υλικοτεχνική υποστήριξη και η εμπορική διαχείριση γίνονται κατευθείαν στον τόπο παραγωγής.

Ο Ντάρεν δεν είναι ξένος στην Κρήτη και την Ελλάδα: έχει δώσει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του σε αγρόκτημα του Ηρακλείου και έχει επίσης διδάξει ένα Σεμινάριο Σχεδιασμού Permaculture στην Αθήνα, που ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, ορισμένους από τους οποίους είναι σίγουρο ότι θα ξαναδούμε σε αυτό το εργαστήριο.

Για μια πλήρη αναφορά στη δουλειά του Ντάρεν, μπορείτε να δείτε εδώ: https://heenandoherty.worldsecuresystems.com/darrenjdohertycv

ΤΙ ΕΙΝΑΙ "REGRARIAN"; 

Regrarian, μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις "Regenerative Agrarian" είναι ένας όρος που αρχικά επινοήθηκε από τον Ντάρεν Τζ. Ντόχερτυ το 2013 για να περιγράψει όσους αναλαμβάνουν ενεργά τη σοβαρή και όσο ποτέ απαραίτητη διαδικασία της αναγέννησης, της αποκατάστασης, της εκ νέου κατοίκησης, της αναβίωσης (κλπ!) και της επανεκκίνησης υγιών και παραγωγικών τοπίων σε όλο τον πλανήτη.

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ REGRARIANS
Η πλατφόρμα των Regrarians είναι η βάση εργασίας και λήψης αποφάσεων για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση στον τομέα της Αναγεννητικής Γεωργίας και του Αναγεννητικού τρόπου ζωής. Η πλατφόρμα των Regrarians είναι βασισμένη στην "Κλίμακα Σταθερότητας Keyline", που αναπτύχθηκε από τον μεγάλο Αυστραλό αγροτικό σχεδιαστή Π.Α. Γιέομανς (P. A. Yeomans), όπως εμφανίζεται στο κλασσικό του έργο "Η Πρόκληση του Τοπίου", γραμμένο το 1958.

Η εξέλιξη που φέρνει η πλατφόρμα των Regrarians στην Κλίμακα Σταθερότητας του Γιέομανς είναι η ενσωμάτωση της κοινωνικής και οικονομικής πλευράς, ενώ η κλίμακα του Γιέομανς ήταν επικεντρωμένη στη γεωργία.

ΚΛΙΜΑ. Αφορά τα διάφορα είδη κλίματος ενός εγχειρήματος, της Βιόσφαιρας αλλά και της Ανθρώπινης Σκέψης. Ουσιαστικά αυτά τα κλίματα δημιουργούν "τους κανόνες του παιχνιδιού" στο σύστημα των Regrarians.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ. Το "επιτραπέζιο παιχνίδι" στο σύστημα των Regrarians. Η Γεωγραφία του τοπίου το τοποθετεί στη λεκάνη απορροής του σε αλληλεπίδραση με όλα τα φυσικά στοιχεία. Περιλαμβάνει: τοπογραφία, δημογραφία και γεωλογία.

ΝΕΡΟ. Η διαθεσιμότητα σε νερό σε έναν τόπο είναι σχετικά σταθερή. Θα έπρεπε να μας απασχολεί η βέλτιστη χρήση του διαθέσιμου νερού, του Κλίματος και της Γεωγραφίας (αλλά και του κεφαλαίου μας), ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτού του τόσο κρίσιμου φυσικού πόρου.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Δρόμοι, μονοπάτια και περάσματα είναι μακρόβια στοιχεία στο τοπίο μας. Η χωροθέτησή τους καθορίζει την κίνησή μας και οφείλει να ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που αυτοί συνδέουν.

ΔΑΣΟΣ. Τα πολυετή συστήματα ξυλωδών φυτών είναι ζωτικής σημασίας παραγωγικά συστήματα, που κυριαρχούν στα περισσότερα τοπία. Η σύνθεσή τους μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η χωροθέτησή τους είναι αποφασιστικής σημασίας για την υποστήριξη και τον εφοδιασμό όλων των άλλων συστημάτων.

ΟΙΚΗΜΑΤΑ. Οι υποδομές που χτίζουμε στη γη μας είναι σημαντικές για την επιτυχία των αγροτικών μας δραστηριοτήτων. Η χωροθέτηση και ο σχεδιασμός τους καθορίζεται από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ
Διαιρέστε το τοπίο ακολουθώντας τις γραμμές άλλων, πιο μόνιμων στοιχείων. Χρησιμοποιήστε τις πιο ευέλικτες υποδομές για να εκμεταλλευτείτε τις μεταβαλλόμενες ευκαιρίες για παραγωγή.

ΕΔΑΦΟΣ. Καταστρέφεται εύκολα και (ευτυχώς) δημιουργείται εύκολα: το έδαφος είναι το θεμέλιο της ζωής. Η διαχείρισή του καθορίζει αποφασιστικά την ανάπτυξη και τη διατήρησή του. Ενισχύστε την προστασία των εδαφών σας, συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες, και ιδιαίτερα το Νερό, το Δάσος και την Περίφραξη.

ΑΓΟΡΑ. Ποτέ στο παρελθόν δεν μπορούσαμε τόσο εύκολα να αναλύσουμε και να προσεγγίσουμε τις αγορές. Η δυσκολία παραμένει στους όρους συναλλαγής (ιδιαίτερα σε σχέση με τη συμβατότητα) παρόλο που επιμένουμε, συνεχίζουμε να επιχειρούμε, να προσαρμοζόμαστε και να μην υποτασσόμαστε εύκολα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Σχεδόν όλες οι μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούμε προέρχονται από τον ήλιο. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι πιο άπιαστο από ένα φωτόνιο. Ο βασικός μας ρόλος πρέπει να είναι αυτός της ενίσχυσης της φωτοσύνθεσης σε κάθε ευκαιρία και της μεγιστοποίησης των ωφελειών της.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στις 24-26 Οκτωβρίου 2014 στον Απηγανιά της Κρήτης, στην περιοχή του Κουτσουρά κοντά στην Ιεράπετρα.

Συνδιοργανώνεται από τους «Φίλους του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» και το «Permaculture Greece» με την συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του Δήμου Ιεράπετρας και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Κρήτης του Γεω.Τ.Ε.Ε., του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητήριου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας, της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, του Δικτύου Συλλόγων ορεινού όγκου ΘΡΥΠΤΗΣ και της ομάδας «διασπορείς».

Ο Ντάρεν θα διδάξει στα αγγλικά και θα υπάρχει σύγχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Το κόστος θα κυμανθεί από 150-200 ευρώ μαζί με διαμονή και διατροφή, ανάλογα με το πλήθος των συμμετοχών και τις χορηγίες και την υποστήριξη που θα εξασφαλίσουμε: στόχος μας είναι να καλύψουμε τα έξοδα του σεμιναρίου αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθήσουν το εργαστήριο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να χαμηλώσουμε ακόμα περισσότερο την τιμή και να δώσουμε μερικές υποτροφίες σε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής που θέλουν να στηρίξουν την προσπάθειά μας και ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα γίνει ειδική τιμή και θα δοθούν και κάποιες υποτροφίες: επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο, συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής, και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας με περισσότερες πληροφορίες για την εξασφάλιση της συμμετοχής σας.